Coop har den här veckan bra erbjudanden på ekologiska varor. Är du medlem får du till exempel köpa ekologiskt vetemjöl för 10 kronor paketet. Jag slog genast till på två paket (det var max per medlem) då detta ju är basvaror som håller sig länge. Jag köpte även ekologiska smörgåsrån för 10 kronor och två "korvar" ekologisk vegetarisk ärtsoppa för 15 kr. Ärtsoppan ratades av storebror men älskades av lillebror. Jag är tyvärr en person som inte tycker att det är ett dugg kul att laga mat så ibland är det himla skönt att ta dessa genvägar. 

Till helgen ska jag nog även köpa hem två paket ekologiska digestivekex oxå. De får man nämligen två för 25. 

Och nej, jag är tyvärr inte sponsrad av Coop. Jag råkar bara tycka att de har ett riktigt bra ekologiskt utbud. 

Och med detta inlägg där jag lyckades trycka in order ekologisk/ekologiska typ femtioelva gånger säger jag godnatt. 
I dag är det Kemikaliekonferens i Jönköping med barn som fokus. Jag hade tankar på att åka dit först men så visade det sig att konferensen streamas så att man kan följa den hemifrån. Jag vet dock inte hur mycket jag kommer att kunna se då jag har båda barnen hemma. Men den spelas in så det finns möjlighet att se den i efterhand. Superbra! 

Ni kan följa konferensen direkt här: 

http://www.lansstyrelsen.se/jonkoping/Sv/kalender/2015/Pages/kemikaliekonferens.aspx


I våras skrevs det en hel del om att det förekommer höga halter av arsenik i ris. I dag går Livsmedelsverket ut med rekommendationen att barn under sex år inte ska äta riskakor på grund av detta. Och att barn inte ska äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger i veckan. Som risprodukter räknas till exempel risgrynsgröt, risnudlar, rismellanmål eller frukostflingor baserade på puffat ris.
 
"Vi visste redan att det fanns arsenik i ris. Det vi nu har kommit fram till är att vissa produkter på marknaden innehåller ganska höga halter. Bland annat så har vi ett råd om att barn som är under sex år inte bör äta riskakor. Och vi andra kan äta riskakor ibland beroende på hur mycket annat ris vi äter, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket till svt.

– Om man under många år äter produkter med arsenik i så ökar man risken för olika cancerformer, lungcancer och urinblåsecancer, säger Emma Halldin Ankarberg."

Tyvärr innehåller det ekolgiska riset lika höga halter på grund av att arsenik finns i berggrunden och grundvattnet på många håll i världen. Arsenik är ett av det mest cancerframkallande ämnen som finns och just ris har en förmåga att lätt binda arsenik medan det växer.

Hos Livsmedelsverket finns det bra information och de svarar på många frågor om ris och vad man bör tänka på. Själv ska jag slänga iväg ett mail till storebrors förskolechef i detta nu för att kolla så att de också ser över hur mycket risprodukter som de använder. Jag rekommenderar er andra att också göra det. Har man barnen på förskolan behöver man ju veta hur mycket ris de får i sig där för att se hur mycket man behöver dra ner på hemma.
 
Lillebror älskar risotto. Men vi har dragit ner på risätandet en hel del sedan de första larmen kom i våras.