30 september 2018

Ett glas rött i skogen

Recept

I går var det dags för Mulle-skola för mig och lillebror igen. Det är så himla mysigt att komma ut i skogen med ett gäng härliga barn och föräldrar. Lillebrors favorit på turen är dock att fika och jag håller med honom. Allt smakar ju godare utomhus och vi är alltid hungriga när det är fikadags. 

I går testade jag ett nytt mellis till mig från Food Pharmacy kokboken. Närmare bestämt Ett glas rött. Och nej, jag snackar så klart inte om rödvin utan detta är namnet på deras nyttiga rödbetssmoothie. 

(null)

Du behöver:

1 stor rödbeta med skal
1 avokado
1 stjälk selleri
2 stora nävar bladspenat
10 färska myntablad
Saften från en lime
3 dl vatten

Gör såhär:
Skölj rödbetan ordentligt. Skala och kärna ur avokadon. Mixa allt till en smoothie. 

Om du har rödbetor med blast kan du mixa i blasten också. Mycket av näringen sitter tydligen där och jag älskar när allt kommer till nytta. 

Själva smoothien blev ganska tjock så nästa gång ska jag ta med en sked. Det blev så mycket att det räckte till ett mellis idag också.

P.S Bli inte orolig när du går på toa efter att ha avnjutit denna smoothie. Rödbeta har nämligen en tendens att färga det mesta rött...

29 september 2018

Du mår som du äter

Det senaste året har jag fördjupat mig i ämnet kost och det numera nästan trendiga ämnet tarmflora. Jag tror att det började med att jag läste boken Charmen med tarmen och sedan började lyssna på Food Pharmacy-podden. Egentligen är det ju ganska logiskt att det vi äter påverkar hur vi mår men efter att ha läst på är jag oerhört fascinerad över det faktum att SÅ mycket av de val vi gör när det gäller kosten kan påverka SÅ oerhört mycket både på kort och lång sikt när det gäller vår hälsa. 

(null)

Jag ska dela med mig av vilken litteratur jag har läst inom kort men kan redan nu nämna några enkla saker jag har snappat upp. En av dem är att om du vill förändra din kost till det bättre behöver du inte börja med att ta bort något. Börja istället med att lägga till något. Exempelvis ett stort gäng med nyttiga grönsaker. 

(null)

Och när du börjar öka på med grönsaker, försök att äta grönsaker med tre olika färger till både lunch och middag. Addera även gärna syrade grönsaker som är mumma för tarmfloran. 

(null)

Tänkt lite som att du ska äta enligt regnbågens alla färger. Och håll med om att tallrikarna här ovan ser oerhört lockande ut. Jag hoppas kunna återkomma med smarriga och nyttiga recepttips inom kort. 

26 september 2018

Stockholm

Jag är i Stockholm och har det bra. Äter gott, sover gott och umgås med härliga kollegor. Det finns inte riktigt tid för några djuplodande blogginlägg just nu men håll ut, snart blir det bättring. 

(null)