Jag gillar verkligen granatäpplekärnor och jag älskar choklad. Och visste ni att dessa två godsaker passar utmärkt ihop? Dessutom går de att kombinera i en enkel och lite nyttigare choklad. Använder ni er av kärnor från färska granatäpplen är mitt tips att skrära dem i bitar och sedan lossa kärnorna i en bunke med vatten. Då sjunker kärnorna till botten och skräpet flyter upp till ytan. Sedan är det bara att hälla av vattnet med hjälp av en sil. På detta sätt slipper ni att få köket att se ut som en brottsplats med alla röda stänk. Själv köpte jag faktiskt frysta ekologiska granatäpplekärnor den här gången. Jag blev väldigt glad när jag hittade just ekologiska.
 

Du behöver:

  • 2 dl kakao
  • 1,5 dl lönnsirpa
  • 1 dl kokosolja (smält)
  • Granatäpplekärnor från 1-2 granatäpplen

Gör så här:

Mixa kakao, lönnsirap och kokosolja. Bred ut smeten på bakplåtspapper och strö över granatäpplekärnor och tryck ner dem något. Ställ in i frysen i 20 minuter eller längre. Skär upp i bitar.  Förvaras i frysen.

 
 
Årets semester på hemmaplan, vår hemester, fortsatte i fredags med en kusttur och ett besök på Pipers huset i Hamburgsund. Där finner du massor med smarrig och ekologisk glass och även ett fik som säljer härliga bakverk och annat gott.
 
I Hamburgsund finns även Morgondagens ölcafé och bryggeri som är Sverigens första ekologiska ölcafé med eget bryggeri. Ett besök där hann vi inte med tyvärr men det får bli nästa gång. Jag är dock inte så förtjust i öl men det är ju alltid kul att spana in ekologiska och närproducerade alternativ, vad det än må vara.
 
 

En av de böcker jag har läst ut under min semester är "Expeditionen. Min kärlekshistoria. " Av Bea Uusma. Jag hittade den av en slump hemma hos mina föräldrar och tog med den hem då jag har velat läsa den sedan jag hörde Beas sommarprat för något år sedan. 


Jag var själv väldigt faschinerad av Andre' och hans luftballong när jag var yngre och jag minns att jag såg flera dokumentärer om hans expedition. När jag läste arkeologi besökte jag även Andre' museet i Gränna och det är något med hela den här historien som är oerhört fascinerande. 

Och jag bara älskar Beas bok. Jag älskar hennes driv, oerhörda intresse och hur hon gräver djupare än någon tidigare har gjort i sitt sökande efter vad som faktiskt hände. Jag kan verkligen rekommendera just den illustrerade utgåvan då den innehåller både bilder och diagram som gör att även du som läsare kan tränga djupare in i historien och nästan få en känsla av att du befinner dig på Vitön. Boken är dessutom väldigt lättläst även om den är faktaspäckad och jag sträckläste den då den inte gick att lägga ifrån sig.