Tips på hållbara och hjärtliga presenter du gör själv

Pysselrum, Recept / Permalink / 1
Alla hjärtans dag närmar sig och jag tänkte bjuda på några hjärtliga tips på vad ni kan hitta på till era nära och kära istället för någon onödig pryl.
 
 
Dessa hjärtformade klubbor är lätta att göra men blir en finfin present.
 
 
Varför inte baka dessa supergoda hjärtformade kakor med rosa glasyr. Dessutom är de färgade på ett naturligt sätt utan läskiga färgämnen.
 
 
Hjärtformade whoopies är söta i dubbel bemärkelse.
 
 
Kanske det enklaste men samtidigt finaste tipset, gör någon glad med hjärtan i frukostfilen.
 
 
 
 
Gör ett hjärta i trolldeg som du stämplar in ett budskap eller liknande i och målar.
 
 
Varför inte piffa till ditt vatten med några hjärtformade isbitar.
 
 
Lek med maten och förvandla melliset till hjärtan med pil.
 
 
Varför inte baka en kaka som döljer en överaskning.
 

Och slutligen, varför inte även göra något fint till fåglarna i form av talghjärtan

Lite nyttigare bullar med kanelkräm

Ekologiskt, Recept / Permalink / 1
I går var jag och lillebror ensamma hemma så efter att vi hade varit på en upptäcksfärd i skogen passade vi på att baka bullar. Jag såg nyligen att fantastiska Organic by Mommy hade tagit fram ett recept på nästintill nyttiga men ljuvligt goda kanelbullar och jag var ju så klart tvungen att testa receptet. Det var en hel del saker som jag inte hade hemma så jag har ändrat i hennes recept en del. Bland annat bytte jag ut kokossocker mot ekologisk lönnsirap. Och då jag inte hade varesig pofiber eller fiberhusk hemma tillsatte jag mer bovetemjöl och mandelmjöl istället. Detta resulterade i att degen blev ganska lös så vid utbaket blandade jag i ännu mer mandelmjöl och bovetemjöl för att kunna få ihop degen. Resultatet blev dock väääldigt gott. Nu är jag inte insatt i huruvida lönnsirap är så jättenyttigt men det känns i vart fall lite bättre än vanligt vitt socker.
 

Cirka 10-12 bullar

Du behöver

Till degen:

50 gram kokosolja
2 dl kokosmjölk (det vita lagret)
2 ägg
2,5 tsk bakpulver
2 krm salt
2 dl mandelmjöl
2 dl bovetemjöl + extra för utkavling
1 dl lönnsirap
1 tsk vaniljpulver 
1,5 tsk mald kardemumma
nypa salt

Till kanelkrämen:
80 gram färska dadlar utan kärnor + hett vatten
0,4 dl vatten
50 gram  ekologisk kokosolja
1,75 msk mald äkta kanel

Gör så här
Börja med att värma kokosoljan i en kastrull på svag värme tillsammans med lönnsirap och kokosmjölk till en jämn smet. Blanda alla andra ingredienser och blanda sedan ihop med smeten. Blanda väl och låt stå i 15 min för att svälla och binda samman. Gör kanelkrämen under tiden. Sätt ugnen på 180 grader. 

Hacka dadlarna i småbitar, lägg i en skål och häll hett vatten över. Låt stå i cirka tio minuter innan du häller av vätskan och lägger i resterande ingredienser. Mixa med stavmixer väl till en slät smet.

Patta/kavla sedan ut bröddegen med hjälp av bovetemjöl som hjälp för att inte kladda. Ha lite tålamod, bred sedan ut kanelkrämen på hela degytan och vik dubbelt. Skär sedan i avlånga längder på ca 1 cm i bredd och ringla/rulla till bullar. Lägg på en pappersklädd plåt eller i formar och baka ca 15-20 minuter i ugnen.

 
 

VLOGG -nu kör vi

Vlogg / Permalink / 1
Härom dagen la jag upp en liten video på Instagram där jag pratade om att jag funderar på att göra video-inlägg då och då för att bryta av lite här på bloggen. Jag fick många glada tillrop så idag spelade jag in mitt första vlogg-inlägg. Jag är helt grön på det här, lyckades filma mig själv ur grodperspektiv och fick även till någon form av romantiskt skimmer när jag skulle göra lite efterredigering. Men vad tusan, nu kan det ju bara bli bättre...
 
 
Till top