I vanlig ordning bakade vi något smarrigt till alla hjärtans dag och i år fick det bli en kaka med överraskningshjärta. I grundreceptet skulle man använda gelfärg för att få ett rött hjärta men då jag helst undviker färgmedel när jag bakar testade jag att färga med saft från mosade frysta hallon istället. Det blev ingen färg men dock god hallonsmak så jag låter det stå kvar i receptet. Dessutom tycker jag att det blev fint även utan färg. Jag hade även tänk att göra ett enkelhjärta men jag hade inget så litet som krävdes så det fick bli ett dubbelhjärta istället. Helt ok det med.
 
Kakan blev riktigt smarrig men nästan godare dagen efter då den hade fått stå till sig lite. Den här kmmer jag absolut att göra igen och det är kul att man kan variera sig med olika motiv i kakan genom att byta form.
 

Hjärta

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1,25 dl socker
  • 2 ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Saften av mosade frysta hallon
Chokladkaka
  • 115 g rumsvarmt smör
  • 1,25 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
Dekoration
  • 100 g mörk choklad
  • 50 g smör

Gör så här

Hjärtat:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång ugnsform.

Vispa smör, socker och ägg luftigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ned det i smeten. Tillsätt saften från mosade frysta hallon. Häll smeten i formen och grädda i cirka 50 minuter.  Känn med sticka att kakan är klar. 

Stjälp upp kakan. Dela kakan i sju delar. Använd en pepparkakshjärtform (ca 7 cm) och stansa ut hjärtan ur varje del. Lägg alla hjärtan på ett fat och ställ i frysen cirka 30 minuter.

Chokladkakan:

Diska ur formen och smörj och bröa den igen. Vispa smör, socker, ägg och vaniljsocker till en luftig massa.  Blanda samman mjöl, kakao och bakpulver och vänd ned i äggsmeten. Rör till en slät smet. 

Bred ut ett tjockt lager chokladsmet på botten av formen och täck sidorna med smet.  Ställ ner alla hjärtan tätt tillsammans så de stöttar varandra. Skeda över resten av chokladsmeten över hjärtan, se till att de är helt täckta med smet. Grädda kakan i cirka 45 minuter, känn med sticka att kakan är klar. 

Dekoration:

Smält chokladen i mikro eller över vattenbad och rör ned smöret. Låt den svalna något och bred över kakan.

 

 
Cajsa

Så himla fint ju! :D

Svar: Tack :)
Kikan

Sabina

Wow, vad händigt! Ser så fint ut och med choklad - vad kan gå fel?

Svar: Precis! Allt blir bra med choklad 😀
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress