En av de saker som stod på min lista att göra när det gäller miljö ganska länge var att sätta upp enIngen reklam tack-skylt på vår brevlåda. Pinsamt nog kan jag erkänna att jag tyckte att det var ganska trevligt att bläddra i de där reklambladen då och då. Till slut gjorde jag dock slag i saken och stansade ut en egen skylt på min stansningsapparat och klistrade upp. Och vet ni, vilken jäkla skillnad det blev. Från att ha kånkat mängder av papper till insamligen blev det nästintill ingenting. Och inte sjutton saknar jag den där reklamen heller.
 
Nedan kan ni läsa några dkrämmande fakta om just direktreklam som jag hoppas leder till att du också omedelbart bums sätter upp en skylt på din brevlåda eller på ditt brevinkast.
 
  • Det går åt 200 000 ton papper för att framställa all direktreklam i Sverige varje år. Alltså fatta hur mycket det är och även om mycket av det går att återvinna är det ju sjukt onödigt.
  • När jag föddes fick vi i genomsnitt 10 kilo reklam per år i brevlådan. 30 år senare har det femdubblats.
  • Tio mijarder, det är vad handeln lägger ner på direktreklam i Sverige varje år. Det är över 1000 kr per person i Sverige. Känns det inte som att de pengarna skulle kunna gå till något vettigare?
Läs mer och se källhänvisningar till punkterna ovan hos Ingen reklam tack!
 
 
Under Your sustainable guide samlar jag olika tips på hur du med enkla medel kan leva ett mer hållbart och miljövänligt liv.
Just nu känns det som att min hjärna verkligen har gått in i semstermood och med det följer att jag faktiskt hellre är ute, läser en bok eller kollar på en serie än sitter vid datorn. Det skapar dock en form av antiklimax då jag ju egentligen vill passa på att göra så mycket som exempelvis rör bloggen och mitt skrivande nu när tiden finns. Men, men...ibland är det ju bra att lyssna till vad kropp och knopp vill och det går ju faktisk inte att gör allt på en gång.
 
 
Härom dagen passade jag på att fota vår lavendel som har blivit mötesplats för några som absolut inte har semester just nu, närmare bestämt våra humlor, bin, fjärilar och andra insekter.
 
 
 
Doften av lavendel ska ju ha en lugnande effekt och dessutom är den väldigt vacker att se på. Jag tror varje år att den har dött när jag ser den tuffsig och grå på våren men sedan kommer den med full fart.
 
 
Ljuset, doften, färgen...magi!
 
 
Jag lyckades inte fånga dem på bild men här var det översållat med citronfjärilar.
 
 
 
Och här ser ni några av alla humlor. Visste ni förresten att Sverige är särskilt rik på humlearter jämfört med andra länder? Det finns nämligen 37 stycken olika arter...så tänk på det nästa gång du ser en.
 
Humlor är dessutom den grupp av insekter som har störst betydelse för pollineringen och det är därför väldigt oroande att våra pollinerare minskar. För ska man vara lite krass så kan man säga att om de dör ut så dör vi också.
 
 
I går gjorde jag äntligen slag i sak och bakade lite. Det blev björnbärscheesecakes i miniformat och då de ska frysas några timmar fick vi smakat på dem först i dag. De blev riktigt smarriga och  fick ett extra plus för den fina lila färgen. Och för att de är bra mycket nyttigare än vanliga cheesecakes.
 
 
Jag fick tyvärr köpa björnbär den här gången men snart kommer vår björnbärsbuske i trädgården att leverera då den är helt översållad med bär. Jag har aldrig sett så galet mycket björnbär på den busken alltså. Mums!
 
 
Jag antar att ni vill ha receptet på dessa finfina bakverk som faktiskt inte alls är särskilt svåra att göra.
 
 
Du behöver:
 
Botten:
1,5 cup valnötter
1 cup dadlar

Mellanlager:
1 cup cashewnötter
3 matskedar kokosolja
¼ cup agavesirap
½ burk kokosmjölk
¼ cup kokos

Översta lagret
12 oz björnbär
½ burk kokosmjölk
¼ cup kokos

Gör så här:
Blötlägg cashewnötterna i minst en timme.
Mixa valnötter och dadlar till en jämn smet. Tryck ut smeten i muffinsformar. Jag tryckte ut mina i en muffinsform av plåt utan några pappersformar i. Ställ in i frysen.

Häll bort vattnet från cashewnätterna och mixa dem tillsammans med kokosolja, lönnsirap, hälften av kokosmjölken och kokosflingorna. Fördela smeten ovanpå det första lagret i muffinsformarna. Frys i en timme.

Mixa björnbären (spara dock några till dekoration) resten av kokosmjölken och kokosflingorna. Fördela ut smeten. Garnera med ett björnbär på varje och frys sedan i två timmar.
 
Som ni ser är måtten angivna i cups och oz. Jag hittade nämligen receptet på en amerikansk sida och har bara ändrat några ingredienser. Det går att räkna om måtten men då jag har ett finfint mått som jag använder mig av utgick jag från måtten i receptet (ni hittar måttet längre ner).
 
Ta ut dem i god tid innan de ska ätas så att de hinner smälta, direkt från frysen är de nämligen stenhårda.
 
 
Bakverken gjorde sig bra på mitt loppade porslin.
 
 
Mums!
 
 
Här ser ni de olika lagren tydligare.
 
 
Jag är svag för bakverk i olika lager, det ser så fint ut tycker jag.
 
 
Här ser ni måttet jag nämnde tidigare. Det är även det ett loppisfynd som jag köpte för en billig peng. Jag tror att det ursprungligen kommer från Lagerhaus då jag har för mig att jag har sett det där.
 
 
Jag gillar verkligen att det är tillverkat i glas och att det även finns angivelser i milliliter på baksidan.