Är det någon som vet vad den här blomman heter? Vi har två stycken och i våras någon gång började den ena plötsligt att blomma. Det blev en jättefin blomma som dock tyvärr bara stod en dag och sedan vissnade den ned.


Maria

..det ser ut som en lilja an något slag..fast bladen påminer om svärmorstunga...du får googla!!!!lol

Cinan

Mycket riktigt! Det är en Apostlija, latinskanamnet: Neomarica northina, eng. namnet walking iris.

Har mer info om den om du vill ha =)

Cinan

Apostlalilja ska det stå... =)

MissStorm

Ser att du redan fått ett bra svar.

Tolv apostlar kallar jag annars mina. Den blommar bara en dag. Senaste gången en av mina hade en knopp gick jag och väntade och tittade på knoppen varje morgon. När jag kom hem från jobbet hade den blommat över. Lite snopet eftersom min blommar så sällan... Men visst är den vacker!Kram

MissStorm

Kikan

Tack för hjälpen allihopa!!! Är alltså stolt ägare av två apostlaliljor :)Kram Kikan

Lena

Vilken tur att du fått svar för jag hade inte vetat :) Men fin är din blomma iaf!

Anonym

Apostlalilja eller tolv apostlars lilja (Neomarica northiana) är en växtart inom familjen irisväxter från Brasilien. Arten är vanlig som krukväxt i Sverige. Det svenska namnet kommer av att växten sägs bilda elva blad och att det tolvte blir en blomstängel. Ett annat namn på samma tema är elvabladslilja.Apostlaliljan är en flerårig, städsegrön ört med krypande jordstammar och kan bli upp till 90 cm hög. Bladen sitter i två rader och blir upp till 60 cm långa och 5 cm breda. Blomstjälken är tillplattad och bladlik. Blommorna sitter i små samlingar och blir 6–10 cm i diameter, de är doftande. De yttre hyllebladen är vita och de inre är violetta mot spetsarna, båda är gulaktiga med röda markeringar vid basen. Pistillen är delad i tre grenar och varje pistillgren är treflikig. De yttre flikarna är upprätta, den mellersta ofta tillbakaböjd. Arten bildar ofta adventivplantor på blomstjälken.Liten apostlalilja (N. gracilis) är en liknande art. Den är dock något mindre och blir vanligen inte över 60 cm. Blommorna är mindre än 6 cm i diameter och pistillflikarna är alla upprätta.

Jennie

Tack så mycket,va roligt att höra..:)

Tack för omtanken.

En sån där blomma hade jag för typ 15 år sen...ALDRIG sett den blomma..!! Nu fick jag veta vad den hette oxå...apostlalilja..:) men gud så lik en iris va det första jag tänkte när jag såg blomman,såg sen att nån hade skrivit att det var det engelska namnet.

Kram från Mora

Benita

Tack så mycket :-) Allt bra med dej denna första advent?

Designtjejen

Åhhh jag är urdålig med blommor! Vi är liksom inte kompisar bara.. haha

kramis

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress