Våra goa grannar har gett oss massor av plommon och när jag hittade ett recept på plommonmarmelad med vanilj och valnötter var jag ju bara tvungen att testa. Det var första gången som jag kokade marmelad men resultatet blev faktiskt riktigt gott. Passar utmärkt med en god ost på en skiva bröd.

Cirka 1 1/4 liter
Tid 1 1/4 timmme
1 1/2 kg plommon
1 dl vatten
1 vaniljstång
1 1/2–2 dl valnötter, delade i mindre bitar
1 kg syltsocker
Gör så här:
1. Skölj plommonen och dela dem. Lägg dem i en gryta tillsammans med vattnet. Klyv vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i kastrullen och lägg även ner själva stången.
2. Hetta långsamt upp frukten. Koka marmeladen på svag värme under lock cirka 40 minuter, skaka lite då och då. Blanda i nötterna mot slutet av koktiden.
3. Plocka upp kärnorna, det är enklast om de knutits in i en bit gasväv eller tunt bomullstyg.
4. Tillsätt syltsockret och höj värmen. Koka marmeladen kraftigt utan lock 2–3 minuter. Gör marmeladprov.
5. Ta grytan från värmen och skumma. Låt marmeladen vila cirka 15 minuter, rör försiktigt någon gång under tiden så att temperaturen jämnas ut.
6. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar och sätt genast på locket. Det är viktigt att marmeladen hälls ända upp till kanten. Förvara marmeladen i kylskåpet.
Tid 1 1/4 timmme
1 1/2 kg plommon
1 dl vatten
1 vaniljstång
1 1/2–2 dl valnötter, delade i mindre bitar
1 kg syltsocker
Gör så här:
1. Skölj plommonen och dela dem. Lägg dem i en gryta tillsammans med vattnet. Klyv vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i kastrullen och lägg även ner själva stången.
2. Hetta långsamt upp frukten. Koka marmeladen på svag värme under lock cirka 40 minuter, skaka lite då och då. Blanda i nötterna mot slutet av koktiden.
3. Plocka upp kärnorna, det är enklast om de knutits in i en bit gasväv eller tunt bomullstyg.
4. Tillsätt syltsockret och höj värmen. Koka marmeladen kraftigt utan lock 2–3 minuter. Gör marmeladprov.
5. Ta grytan från värmen och skumma. Låt marmeladen vila cirka 15 minuter, rör försiktigt någon gång under tiden så att temperaturen jämnas ut.
6. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar och sätt genast på locket. Det är viktigt att marmeladen hälls ända upp till kanten. Förvara marmeladen i kylskåpet.
Recept från Expressen

Lina
Hej!
Nu har Joli dragit igång med sin allra första tävling! Var med och gör den till en succée så att fler tävlingar dyker upp på bloggen!
Joli är en blogg inriktad på uteslutande gammal & nött heminredning och har mängder av spännande Tävlingar planerade!
Direktlänk till Tävlingen är http://jolii.blogg.se/category/tavlingar.html
Delta nu, kanske blir det Du som blir den lyckliga vinnaren!
Info om hur man deltar finns i inlägget!
Ha en trevlig dag! KRAM // Lina
Eleonore- Rosa fika-insamlingen
Vilken häftig smakkombination! Jättefina burkar gjorde du med :)
Svar:
Kikan
Snow White
Det låter gott! Älskar plommon ♥ Saknar dock vårt plommonträd vi flyttade ifrån :(
Svar:
Kikan
Plommonmarmelad är väldigt gott! Jag fick plommonsylt för ett tag sedan och den är jättegod till havregrynsgröt.
Ha en fin helg!:)