24 september 2012

Skapa egna julkort

Pyssel

När julen börjar närma sig är det dags att fundera på årets julkort. Även om julkort i alla dess former är trevligt att få, uppskattar nog de allra flesta ett personligt julkort lite extra. Men att sitta och tillverka personliga, unika julkort, speciellt om man har många att skicka till, är det säkert inte alla som har tid med. Här nedan finns några snabba tips för hur man kan enkelt kan skapa personliga julkort, utan att behöva lägga ner massor med tid.

  • Till att börja med kan de vara en god idé att försöka hålla julkortet enkelt och stilrent. Undvik att göra kortet för stökigt och var inte rädd för att lämna vita kanter – hela kortet måste inte fyllas!
  • Använd inte bara rektangulära kort i samma storlek som ett vykort. Ändra storleken och formen, varför inte ett fyrkantigt, runt eller t.o.m. stjärn-format kort?
  • Undvik motiv med mycket detaljer. Ritar man själv så tar det längre tid, och skriver man ut bilder för att klippa ut kan det lätt hända att detaljerna inte syns så bra som man önskat.
  • Man ska inte känna sig tvungen att hålla sig till de traditionella julfärgerna. Mörkblå, guld eller plommon lila kan också fungera och innebär dessutom att julkortet kommer att sticka ut bland mängden.
  • Investera i starkt och bra papper, med klassiska mönster, om mönster nu önskas.
  • Att använda paljetter och små pärlor kan vara väldigt fint, kännas lite stämningsfullt och ge kortet pricken over i-et. Dock bör dessa användas sparsamt så att kortet inte ser överarbetat och pråligt ut.

Photo by: Ruth_W

Photo by: itspaulkelly

  • Inslagningspapper kan snabbt förgylla ett tråkigt julkort. Klipp ut enkla former som t.ex. en julgran eller en stjärna och plötsligt har man ett färdigt julkort. Även små tygbitar och enstaka knappar som finns över i sylådan kan användas på detta sätt.
  • Enkla tryck är ett snabbt och effektivt sätt att skapa julkort. Använd t.ex. en potatis, skär ut former och använd som en stämpel med färg. Detta är även en rolig aktivitet man kan göra med barn.

Photo by: divadea

  • Vik ett origami-kort! Använd fint papper och vik en form som har med julen att göra. Med en snabb sökning på internet kan man hitta instruktioner för att vika julkransar, julgranar, julstjärnor m.m. Varför inte dessutom hänga ett litet snöre i toppen så att mottagaren kan hänga upp kortet i julgranen?

Photo by: starofmay

  • Är man inte alls förtjust i att klippa och klistra, men ändå vill göra egna personliga julkort, kan man enkelt vända sig till internet. Här finns det många olika företag där man kan göra personliga julkort, med t.ex. bilder på familjen, som sedan kan beställas i större mängder. På så sätt har man sparat en massa tid, men samtidigt skapat ett personligt kort.
Camilla - Glassriket

Vilken framförhållning! Och vilka fina kort! Jag är imponerad. Själv får jag bara iväg julkorten vartannat år, och då är det alltid typ dagen innan julafton... I år ska jag bättra mig!

Camilla - Glassriket

Vilken framförhållning! Och vilka fina kort! Jag är imponerad. Själv får jag bara iväg julkorten vartannat år, och då är det alltid typ dagen innan julafton... I år ska jag bättra mig!

Svar: Kan dock erkänna att jag inte har börjat med mina ännu. Men jag har börjat fundera på hur de skall se ut i alla fall :)
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress