Inför lillkillens kalas funderade jag länge på vad för tårta jag skulle göra. Eftersom jag var trött på sugarpaste och inte ville använda några konstiga färgämnen bestämde jag mig för att testa något nytt. Då jag har den underbara boken Lomelinos tårtor bestämde jag mig för att testa ett recept från den. Så det fick bli en Chokladtårta med hallonfrosting. I grundreceptet är det björnbär men jag bytte ut det mot hallon då jag ville ha en lite mer rosa nyans på tårtan.
 
Det blev en mastig men väldigt god och läcker tårta och jag kommer absolut att göra spritsade tårtor igen för det var SÅ kul att göra och är inte så svårt som man kan tro.
 
 
8–10 bitar

Chokladbotten
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
3 msk kakao
1,5 dl gräddfil
175 g smör, rumstempererat
1,5 dl strösocker
0,5 dl muscovadosocker
2 tsk vaniljextrakt
2 stora ägg

Hallonfrosting
8 stora äggvitor
4,75 dl strösocker
500 g osaltat smör, rumstempererat
200 g hallon

Värm ugnen till 175°C.

Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter.

Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat i en skål och ställ åt sidan. Blanda kakaon med gräddfilen.

Vispa smör, socker, muscovadosocker och vaniljextrakt vitt och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa någon minut.

Tillsätt mjöl och gräddfil till smeten i omgångar och vispa ett par minuter. Fördela smeten jämnt i de båda formarna.

Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter.

När de är färdiga, låt svalna något innan de tas ur formarna för att kallna på ett galler.

Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål och sätt över vattenbad. Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är ca 65°C eller sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.

Vispa blandningen med elvisp eller köksassistent tills den är luftig och vit som en marängsmet. Fortsätt att vispa tills marängsmeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.

Tillsätt smöret en liten bit i taget under vispning. När allt smör är tillsatt fortsätt att vispa tills det blir en slät och kräm, cirka 3–4 minuter. Om krämen skär sig är det lätt fixat. Är den för kall, värm lite över ett vattenbad och vispa ihop. Är den för varm, sätt den i kylen ett tag och vispa igen.

Mixa bären och passera genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting.

Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.

Lägg den första på ett tårtfat, bred ett jämnt lager frosting över. Upprepa tills du har använt tre bottnar. Lägg den fjärde bottnen överst med den skurna sidan ner.

Bred ett tunnt lager frosting över hela tårtan och låt den stå i kylen i cirka 20 minuter för att stelna något.

Bred ett nytt lager på ovansidan av tårtan och jämna till den slät. Fyll en spritspåse med en liten stjärntyll till max två tredjedelar med frosting. Börja allra längst ner på tårtan och spritsa en form som liknar siffran 9 - börja längst ner på "nian". Spritsa niorna i staplar runtom hela tårtan och hela vägen upp i ett svep och utan att lyfta spritsen.

Recept: Linda Lomelino
 
Caroline

Kikar in och hittar en jättefin blogg och ser att du precis som jag gillar Eco och tänker på miljön, med massor av goa recept och tips!
Du hamnar i mina favoriter och jag kommer titta in här igen :-).

Soliga hälsningar från Luleå

Svar: Tack, åh vad roligt att höra!!! Du är så välkommen och jag hoppas att du kommer att gilla även kommande inlägg. Kram på dig, och hoppas att våren har kommit till Luleå också.
Kikan

Ann-Christin Lundström

Den ser verkligen fantastik ut! Blir nog till att knata till bokaffären på lunchen och köpa hennes bok :-)

Svar: Do it! Det är en hel underbar bok som man blir glad av att bläddra i och som är snygg att ha framme:)
Kikan

Jilli

Vilken fin tårta! Tack för att du dela med dig av receptet :)

Svar: Tack!! Den var riktigt rolig att göra och väldigt god :)
Kikan

Petra

Så himla fin tårta! Lindas bok har jag själv, den är att rekommendera :)

Svar: Tack! Ja, den boken är underbar.
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress