Hur många av er gravida eller mammor där ute har på MVC eller någon annan stans fått råd om att ni inte bör färga håret under graviditeten eller att ni ska försöka undvika kemikalier i form av PVC och annat? Jag som väntar mitt andra barn har i alla fall aldrig fått de råden. Jag har däremot själv, utifrån mitt miljöintresse, skaffat mig dessa kunskaper. I Danmark däremot är det annat ljud i skällan. Här nere kan ni läsa några av den danska miljöstyrelsens råd till gravida:

Som kvinna bör du vara extra uppmärksam på kemikalier om du planerar eller redan är gravid.

  • Använd miljömärkta produkter, helst utan parfym.
  • Dammsug minst en gång i veckan och vädra grundligt varje dag.
  • Minimera din utsatthet för kemikalier, undvik till exempel färg, spray-produkter och hårfärg.
  • Variera dina råvaror och ät många olika råvaror varje dag.
  • Inta bara medicin och kosttillskott efter samråd med läkare.
  • Använd näsan och undvik produkter som luktar kemikalier.
  • Undvik onödig parfym så som exempelvis doftspray.
  • När du köper nya kläder och sängkläder, tvätta dem före användning.
  • Undvik produkter av blöt PVC då de kan innehålla ftalater.
  • Undvik produkter som är antibakteriellt behandlade.
  • Använd så lite parfym som möjligt
  • Vädra ordentligt om du köper nya möbler
  • Undvik onödig elektronik, särskilt där du sover.
  • Använd miljömärkta rengöringsmedel, helst utan parfym.

Ni kan läsa mer på Klar til storken som är en suverän sida som den danska miljöstyrelsen har som riktar sig till gravida. Helt klart något för Sverige att ta efter.

 

Själv hade jag önskat att jag hade fått dessa råd när jag väntade mitt första barn då jag glatt färgade håret och använde parfymerade produkter. Den här gången har jag helt slutat att färga håret och använder ingen parfym. Det sistnämnd slutade jag med när jag läste att det finns höga halter av ftalater i just parfym. Visst, jag kan slänga på mig några droppar vid speciella tillfällen men i övrigt får det vara tills bebisen är ute och jag har slutat att amma. Vilket just påminde mig om att jag ska leta efter ekologisk och ftalat-fri parfym framöver.

 

Vi utsätter våra barn för tillräckligt många miljögifter redan när de ligger i magen, så genom att försöka byta ut de skönhetsprodukter och annat som vi använder oss av kan vi i alla fall minimera exponeringen något. Och vet ni, man behöver inte bli mindre chic för det. Satsa på att bli ecochic istället. Bra mycket snyggare och trendigare på alla sätt och vis.

 

Malin Lidberg Rohlin

Helt klart vettiga saker! Jag försöker följa alla dessa punkter, känns spec viktigt när man är gravid och har barn.

Fina bilder på dig och magen! :)

Svar: Ja, det är verkligen jättebra och viktiga tips. Och det borde verkligen upplysas mer om detta för alla gravida och ammande. Kram!
Kikan

Sofia

Det är exakt likadant för mig. Första gången jag var gravid tänkte jag inte på dessa saker alls, men denna gång är jag supernoga. Det jag har svårt att hitta är dock en bra ekologisk deo då man ju är ganska hormonell så att säga och kan slå vilken brottare som helst i svettproduktion. Sedan har jag verkligen letat efter ekologisk parfym, men man vill ju gärna lukta innan så man inte köper grisen i säcken. På flygplatsen visste de tex inte vad jag pratade om alls. Sedan nagellacksremover, finns det ens ekologisk sådan? Tack för en härlig blog!

Svar: När det gäller ekologisk deo så fungerar Urtekrams jättebra på mig. Men jag vet många som har sagt att den inte fungerar. Dock fick jag tips om en annan från Orcanic Essence som tydligen skulle vara bra.Dessutom är förpackningen av komposterbar :) Finns bland annat att beställa här:
http://www.ecobeautyshop.se/store/category/deodorant-184080

Vad spännande att du har letat eko-parfym. Fick några tips i ett eko-forum på Facebook men jag har inte hunnit kolla upp dem. Återkommer i frågan. Nagellacksremover finns exempelvis den här: http://www.puremakeup.se/shop/product/nail-polish-remover?tm=&sm=naglar/nagellacksremover

Jag har dock inte testat den då jag har en som jag köpte på typ Åhlens för jättelängesedan som det står på att den är miljövänlig så jag kör på den tills den tar slut. Vet inte hur snäll den är egentligen dock...
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress