Ända sedan fleece-tröjorna dök upp någon gång i början på 90-talet har jag älskar fleece. Ett mjukt, varmt och mysigt material. Numera vet jag dock att det tyvärr är allt annat än mysigt…

 

Varje gång du tvättar en fleece-tröja åker nämligen 1.900 små plastpartiklar rakt ut i sköljvattnet. Mikroplaster är bara 0,002–0,2 millimeter, och åker rakt genom reningsverkens system utan att fastna och hamnar så småningom i hav och vattendrag. Plastpartiklarna transporterar sedan även skadliga ämnen vilka tas upp i näringskedjan av djurplankton, som i sin tur blir försvagat och påverkar indirekt andra havsorganismer. Det kan även föras vidare till människor.

 

Och med tanke på hur ofta man själv tvättar barnens fleece-tröjor, fleecefodrade overaller, vantar, mössor osv så kan ni bara tänka hur mycket partiklar som flyter runt i haven och ställer till elände i detta nu.

 

Det man kan tänka på med de fleece-plagg man redan har är alltså att inte tvätta dem i onödan. Och ska man köpa nya plagg av just fleece kan man ta sig en funderare på andra alternativ. Det finns nämligen fleece som inte är gjord av polyester utan av bomull, det vill säga bomullsfleece. Och det är ju i vart fall ett bättre val. Freds world har superfina bomullsfleece-kläder till barn och även andra fina plagg. Alla bomullsprodukterna är GOTS-certifierade (Global Organic Textile), vilket ju är den strängaste ekologiska certifieringen på marknaden idag.

 

 
Barnjackor i ekologisk bomullsfleece från Freds World finns just nu på rea hos Stylepit.
Sofia

Älsk på det här inlägget. Inget nytt för mig, men jag är glad att det inte bara är jag som undviker det trots att det är "så bra".

Svar: Härligt! Kram!
Kikan

Moa

Fast nyligen skrev SvD (2/2-15) "bomull kan göra mer skada än fleece". Det är en djungel för den som vill göra rätt!

Svar: Ja, visst är det hemskt. Ibland vet man inte vad man ska ta sig till för hur man än väljer blir det fel. Men huvudsaken är nog att man i vart fall försöker att ta ställning. Kram!
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress