För ett tag sedan hittade jag ett mycket spännande recept på affran- & vaniljcheesecake med pepparkaksbotten utan gluten, vitt socker eller mjölk hos Organic by Mommy. Jag kände direkt att jag bara var tvungen att testa så i dag när vi hade svärföräldrarna på middag passade jag på. Och attans vad god den blev. Den här kommer jag absolut att göra igen och det känns härligt att ha ett lute nyttigare recept att kunna använda sig av i juletid när (i alla fall jag) vräker i mig socker så att det sprutar ur öronen. ''
 
Jag valde att gå den enkla vägen och använda mig av pepparkakskrydda och öste i all saffran då jag gillar den smaken. Men i grundreceptet står det lite annorlunda så kika gärna in där först om ni blir sugna på att testa.
 
'
Botten
17 dadlar
2 dl mandelmjöl
stor nypa salt
2 msk pepparkakskrydda
 
Fyllningen
5 dl cashewnötter (blötlagda i vatten i minst 5 timmar, helst över natten)
1,25 dl kokosolja 
1,25 dl kokosgrädde
0,5 dl vatten
0,75-1 dl honung
2 tsk vaniljpulver   
nypa salt
 1 paket (0,5 gram) saffran
 
Mixa samtliga ingredienser till botten i en mixer/med stavmixer och tryck ner i en springform med bakplåtspapper. Ställ i kylen.
 
Häll av cashewnötterna och placera dem i en mixer tillsammans med kokosolja, kokosgrädde, vatten, honung, salt och vaniljpulver. Låt det mixas till en jämm krämig smet. Ta fram pepparkaksbotten från kylen och häll därefter i en tredjedel av smeten i formen -ställ in i kylen. De resterande två tredjedelarna av smeten ska bli saffransfyllningen.  Mixa upp smeten med saffranet och häll över vanilfyllningen. In i kylen i minst sex timmar och servera gärna kallt.
 
Jag valde att dekorera med björnbär.
 
H

Detta ser SÅ gott ut! Jag måste testa :)

Svar: Hoppas att du gjorde det och att du gillade det :)
Kikan

Sara

Det där ser ju supergott ut! Får verkligen testa!

Svar: Kör bara! :)
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress