I går gick Land Lantbruk ut med information om att ekologiska ägg innehåller tre gånger högre halter av miljögiftet dioxin än konventionella. Branschorganisationen Svenska Ägg har därefter gått ut med en rekommendation om att minska andelen fiskmjöl i det ekologiska hönsfodret. Anledningen är att det redan är känt att fiskmjöl kan innehålla dioxin och PCB, enligt ett pressmeddelande från Svenska Ägg. Organisationen betonar samtidigt att nivåerna av dioxiner i ekologiska ägg trots ökningen fortfarande är ”långt under den tillåtna övre gränsen” och alltså inte bryter mot de svenska reglerna.

Det verkar dock råda tvivel om det verkligen är fodret som gör att ekoäggen har visat sig innehålla högre halter av gifter eller om det är något annat som påverkar. Ekologiska höns har ju större möjligheter att gå ute och picka mer fritt så kanske är det gifter som finns i marken som påverkar.

Ni kan även läsa mer om dioxin i ägg hos Livsmedelsverket.

Min första tanke när jag läste om detta igår och drevet började gå var att nu gäller det att vi fokuserar på grundfrågan. Det är så lätt att folk bli skogstokiga och börja gasta om att ekologiskt är skräp och att det inte är bättre än något annat, eller kanske till och med sämre. Men grundfrågan är den att om det dyker upp otäcka ämnen i ekologiska produkter, där kraven är höga och kontrollerna många, så är det något som är väldigt illa ställt med vår miljö i stort. Det är precis som för några år sedan när det visade sig att ekologiskt te innehöll rester av bekämpningsmedel och folk gick i taket. Det visade sig senare att just denna te-sort hade blivit kontaminerad av konventionellt odlat te. Det som ingen pratade om då, och som ju är det absolut viktigaste, är att om de ekologiska teerna innehöll spår av bekämpningsmedel, hur mycket fanns det då inte i de icke-ekologiska?

Samma sak gäller nu med äggen. Om det visar sig att hönsen via fodret eller via det som de pickar i sig ute i markerna innehåller så mycket kemikalier, ja hur är det då ställt med vår miljö? Detta om något pekar ju på att den ekologiska marknaden behövs och att vi MÅSTE se över hur vi förstör vår jord. Vi är trots allt ganska förskonade i Sverige när det gäller stora miljöförstöringar men det sagt kan vi inte heller sitta lugna och inget göra. För fortsätter vi som vi gör kommer även vår jordbruksmark att bli förstörd på sikt. Vi måste vända trenden nu!

Så jag tycker att det är bra att detta kommer upp till ytan. Och jag kommer absolut att fortsätta att köpa ekologiska ägg framöver. Det ska dock bli intressant att följa vad som sker i frågan. För det behöver komma fram mer information från Livsmedelverket om hur proverna är tagna och om gifterna går att härleda till specifika platser. Och vi behöver alla ta oss en funderar på hur vi, i stort och smått, kan bidra till en bättre miljö. För gör vi inget nu kommer vi att få ångra oss i framtiden.

 
Äggen på bilden har inget med texten att göra. Mer än att de är ekologiska föstås. Jag blåste ur den och färgade dem med karamellfärg och spets i påskas.
Andrea

Jag håller med till viss del. Väljer själv i regel eko för kanske 80% av det jag sätter i mig, bla. ägg.

Dock är det vad jag förstår så är det inte marken i sig som är boven här. Den huvudsakliga orsaken till att eko-ägg oavsett dioxinnivåer låg högre än konventionella ägg är fiskmjölet som används, eftersom fisk från både östersjön, skagerack samt kattegatt innehåller höga dioxinhalter. Om det vore huvudsakligen marken i största allmännhet skulle man se lika förhöjda värden hos konventionella frigående höns, vilket man inte gör. Fiskmjölet verkar vara det som gör att det generellt var en skillnad mellan konventionella och ekologiska ägg.

Att sedan några av proverna stack ut med värden som låg nära att överskrida gränsvärdena verkar bero på att ett par små producenter har hanterat avfall på felaktigt sätt på sin mark - det är dessa producenter som låg nära att överskrida gränsvärdena, inte samtliga producenter av eko-ägg.

Denna information har jag fått från flera oberoende källor varför det verkar rimligt, liksom just detta att konventionella frigående ägg inte verkar ha förhöjda värden.

Det viktiga nu är att vi som konsumenter kräver bättring av samtliga ekologiska äggproducenter, för det är inte rimligt att eko-ägg ska ligga högre än icke-eko, oavsett det faktum att de ligger under gränsvärdena.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress