I går var jag och lillebror ensamma hemma så efter att vi hade varit på en upptäcksfärd i skogen passade vi på att baka bullar. Jag såg nyligen att fantastiska Organic by Mommy hade tagit fram ett recept på nästintill nyttiga men ljuvligt goda kanelbullar och jag var ju så klart tvungen att testa receptet. Det var en hel del saker som jag inte hade hemma så jag har ändrat i hennes recept en del. Bland annat bytte jag ut kokossocker mot ekologisk lönnsirap. Och då jag inte hade varesig pofiber eller fiberhusk hemma tillsatte jag mer bovetemjöl och mandelmjöl istället. Detta resulterade i att degen blev ganska lös så vid utbaket blandade jag i ännu mer mandelmjöl och bovetemjöl för att kunna få ihop degen. Resultatet blev dock väääldigt gott. Nu är jag inte insatt i huruvida lönnsirap är så jättenyttigt men det känns i vart fall lite bättre än vanligt vitt socker.
 

Cirka 10-12 bullar

Du behöver

Till degen:

50 gram kokosolja
2 dl kokosmjölk (det vita lagret)
2 ägg
2,5 tsk bakpulver
2 krm salt
2 dl mandelmjöl
2 dl bovetemjöl + extra för utkavling
1 dl lönnsirap
1 tsk vaniljpulver 
1,5 tsk mald kardemumma
nypa salt

Till kanelkrämen:
80 gram färska dadlar utan kärnor + hett vatten
0,4 dl vatten
50 gram  ekologisk kokosolja
1,75 msk mald äkta kanel

Gör så här
Börja med att värma kokosoljan i en kastrull på svag värme tillsammans med lönnsirap och kokosmjölk till en jämn smet. Blanda alla andra ingredienser och blanda sedan ihop med smeten. Blanda väl och låt stå i 15 min för att svälla och binda samman. Gör kanelkrämen under tiden. Sätt ugnen på 180 grader. 

Hacka dadlarna i småbitar, lägg i en skål och häll hett vatten över. Låt stå i cirka tio minuter innan du häller av vätskan och lägger i resterande ingredienser. Mixa med stavmixer väl till en slät smet.

Patta/kavla sedan ut bröddegen med hjälp av bovetemjöl som hjälp för att inte kladda. Ha lite tålamod, bred sedan ut kanelkrämen på hela degytan och vik dubbelt. Skär sedan i avlånga längder på ca 1 cm i bredd och ringla/rulla till bullar. Lägg på en pappersklädd plåt eller i formar och baka ca 15-20 minuter i ugnen.

 
 
Mirre - Sweetwords

Men oh så gott det verkar och ja det är ju oftast så mycket ingr i de nyttigare recepten som man inte har =D

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress