I tisdags sprang jag Vårruset för första gången på flera år samt mitt första lopp sedan jag sprang Göteborgsvarvet 2013. Och det gick SÅ bra. Jag slog till och med mitt personliga rekord på fem kilometer. Jag är verkligen glad att jag lyckades ta tag i mig själv och komma igång med träningen igen efter ett lååååångt uppehåll. Länge gick jag ju och drömde om att få gå på pass på gymmet men min mans och mina arbetstider gör det tyvärr omöjligt på veckorna. Så jag var tvungen att hitta tid på annat sätt. Numera blir det två 30 minuters pass på lunchen på veckorna och ett löp-pass på helgen.

Sedan vi kom igång med träningen på jobbet har jag nästan slutat med träningen till You Tube men det tyckte jag också var kul med många olika pass att välja på. På jobbet kör vi ibland med appen VT Bodyweight och ibland sätter min kollega samman passen. Sedan kör vi varje övning i 30 sekunder, vilar tio, och upprepar passet sex gånger så att det blir en halvtimme sammanlagt. Vi har lagt in träningspassen som bokningar i våra Outlook-kalendrar för att träningen verkligen ska bli av. Några av oss byter om, andra kommer i vanliga kläder och kör enbart några repetitioner.

Eftersom jag länge trodde att jag inte hade tid att träna och nu plötsligt får in tre pass i veckan utan att för den delen försaka så mycket annat tänkte jag dela med mig av mina bästa tips på hur du får till träningen när du inte har möjlighet att ta dig till gymmet och känner att du inte har så mycket tid över.

Stressa inte bort träningen
Först och främst. Det är lätt att prioritera bort träningen när du har fullt upp och känner dig stressad. Det är liksom lättast att prioritera bort. Men faktum är att det är då du behöver den som mest. Så istället för att slösurfa på telefonen en halvtimme, sätt på You Tube och kör ett pass. Här hemma ringer klockan fem på morgonen men har du inte lika bråttom iväg så kanske du kan ställa klockan på en halvtimme tidigare och träna eller så passar du på på kvällen när eventuella barn har somnat.

Utgå från dig själv
När i vardagen kan du lägga in ett pass och vad tycker du är kul? Hitta en träningsform som du gillar. Själv gillar jag grupp-pass på gymmet men har inte möjlighet till det så jag har satsat på ett löppass i veckan och två 30-minuters pass med cirkelträning, antingen via You Tube eller tillsammans med kollegorna på lunchen.

Bestäm fasta tider och håll dem
Även om du inte kan ta dig till gymmet så bestäm några dagar i veckan då du SKA träna hemifrån eller på lunchn om du har möjlighet. Jag tycker även att det underlättar om jag hoppar i träningskläderna direkt jag kommer hem från jobbet i de fall jag tränar hemifrån. Då kan jag köra så snart barnen har somnat och det känns dumt att inte träna när jag ändå har bytt om. På jobbet är passen inbokade i kalendern och att smita undan finns inte på kartan.

Peppa varandra
Kom överens med din partner att träningen ska prioriteras. Det bästa är om ni båda kan peppa varandra. Här hemma har vi bestämt att vi ska springa varsin gång på helgen och då kan vi peppa varandra så att det verkligen blir av. På jobbet är vi ett gäng som verkligen ser drar med varandra. Dessutom har vi roligt tillsammans.

Belöna dig själv
Själv investerade jag i en yogamatta då jag blev så irriterad av att halka omkring på golvet när jag tränade hemifrån. Den blev ett lyft för hela träningen och gjorde att det hela blev roligare. Jag köpte även ett par sköna och fina träningstights.

Sätt upp mål, men låt dem vara rimliga
Jag är beroende av att ha mål att jobba mot. Förr var det att springa Göteborgsvarvet men nu senast var det en bra tid på Vårruset. Nu jobbar jag mot en bra tid på femkilometaren jag springer här hemma då den är ganska kuperad. Att träna sju dagar i veckan kanske inte är särskilt rimligt om du haft ett långt uppehåll. Men att få till ett pass i veckan till att börja med borde gå. Från början var min målsättning att springa en gång i veckan och träna till You Tube minst en. Den här veckan lyckades jag få till fyra pass utan större problem.  

Appar

VT Bodyweight, här sätter du enkelt samman pass med olika övningar med små klipp som visar hur du ska göra. Dessutom kan du ställa in hur många repetitioner du ska göra och hur länge övningen ska pågå.

You Tube
Här finns det en uppsjö så det är bara att välja och vraka. Själv gillar jag Jillian Michaels olika pass och jag har mest kört en variation av dessa. Men utgå från vad du gillar och testa dig fram så hittar du säkert något som passar dig.

 
 
 
  
Anna

Vad vill du visa med den sista bilden?

Svar: Vad menar du?
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress