Även den här veckan blir det ett boktips riktat till kidsen. Men den här gången blir det en bok som passar minst lika bra för oss vuxna då den faktiskt tar upp saker som på många sätt är aktuella i samhället, i vart fall om du läser mellan raderna.
 
 
Min sexåring gillar verkligen böckerna om monsteragent Nelly Rapp som är skrivna och illustrerade av Martin Widmark och Christina Alvner. Vi har läst nästan alla i serien och det är böcker som lätt plöjs igenom på några kvällar.
 
 
Böckerna är lättlästa och passar även bra för barn som nyligen har läst sig läsa.
 
 
Monster, spöken och andra läskiga saker framställs liksom lagom läskigt i dessa böcker och jag gillar att det förekommer ungefär lika många tjejer som killar även om Nelly Rapp är lite utav en huvudperson så klart.
 
 
I just Nelly Rapp och häxornas natt får vi möta den ondsinte greven som bjuder in vad han anser vara ilskna kvinnor till sitt slott för att sedan skicka iväg dem till Blåkulla för att på så sätt göra sig av med så många upprörda kvinnor som möjligt.
 
Jag blev så himla glad när jag läste raderna i boken som ni ser på bilden här ovan då de på ett så bra sätt tar upp just detta med hur tjejer alltid ska bedömas efter utseénde och det blev ett bra sätt att ta upp detta till diskussion med storebror. Jag försöker verkligen att vara medveten om detta när det kommer till hur jag pratar med barnen och har många gånger påpekat att det inte spelar roll hur man ser ut utan det viktigaste är att vara en bra vän.
 
I boken speglas även synen på arga kvinnor på ett bra sätt tycker jag. För hur ofta får inte kvinnor som vågar stå upp och säga ifrån just stämpeln som arga och gnälliga och det finns gott om "grevar" som försöker göra sig av med dessa även i dagen samhälle. Det behövs med andra ord fler monsterjägare som lär sig att tampas med ondsinta grevar och andra kvinnofientlig element och jag hoppas att mina söner växer upp till att bli män som vågar säga ifrån och behandlar alla på ett bra sätt.
Anonym

Två av böckerna om Nelly Rapp finns att lyssna på på Sveriges Radios app. Dottern min har läst böckerna, men även lyssnat på dem senare på appen. Roliga böcker!

Svar: Åh, tack för tipset :)
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress