Att det råder brist på vatten har väl inte undgått någon den här sommaren. Detta har varit ett problem i delar av landet även tidigare år men i år har vi en extrem torka i hela Sverige. Jag tror att många av oss tar det som en självklarhet att vi alltid ska ha tillgång till rent vatten i våra kranar men om vi fortsätter att konsumera vatten samt förorena miljön så som vi gör så kommer vi i framtiden inte att ha det.

Så nu måste vi alla hjälpas åt i stort och smått för att både spara på vatten och göra vårt bästa för miljön. I vår kommun, och i flera andra, råder det just nu vattningsförbud. Det betyder att vi som har kommunalt vatten inte får att vattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare. Det går dock bra att vattna med vattenkanna. Vi får heller inte fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad eller använda högtryckstvätt för att tvätta fasader, fordon eller liknande.

Vi har kommunalt vatten men vi har även en egen brunn på tomten och det är den som vi alltid använder till allt som rör vattning eller annat som kräver vatten utomhus. Dock uppmanas även alla med egna brunnar att vara sparsamma med vattnet så bara för att vi har en egen brunn går vi inte loss totalt med vattnandet.

I detta fall passar ju uttrycket ”många bäckar små” oerhört bra in. För om alla hjälps åt i stort och smått kan vi spara på vattnet och inte bidra till att det blir ohållbar vattenbrist i slutändan.

I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn.

 • 60 liter för personlig hygien.
 • 30 liter för toalettspolning.
 • 15 liter för disk.
 • 15 liter för tvätt.
 • 10 liter för mat och dryck.
 • 10 liter övrigt.

(källa nsva.se)

Här kommer några bra spara på vatten-tips som all kan ha i åtanke nu när vi befinner oss i den situation som vi gör:

 • Ta till vara på allt vatten som inte dricks upp i glas eller vattenflaskor. Använd det till att vattna blommorna med.
 • Jag vill helst spola ur kranen något för att få bort eventuella kemikalier från kranar och rör när jag inte har använt kranen under natten, men spara det bortspolade vattnet till att fylla vattenkannan med.
 • Duscha inte längre än du behöver och stäng av vattnet när du schamponerar dig.
 • Borsta inte tänderna med kranen på. Visste du att du sparar upp till sex liter vatten i minuten genom att stänga av kranen när du borstar tänderna?
 • Diska inte under rinnande kran och fyll både diskmaskin och tvättmaskin ordentligt. Till skillnad mot människor jobbar dessa bäst fulla :)
 • Laga droppande kranar och rinnande toaletter och spola inte in absurdum.
 • Tvätta bilen i en biltvätt som återanvänder vattnet och som samlar upp otrevliga ämnen från avfettning och annat.
 
 
Under Your sustainable guide samlar jag olika tips på hur du med enkla medel kan leva ett mer hållbart och miljövänligt liv.
Clara

Så bra inlägg och så bra tips! Lägger till ett tips: ha en vattenkanna med vatten i kylskåpet för kallt vatten direkt. Tidigare brukade jag ha det bara för att det tog så galet lång tid att få kallt vatten i kranen, så gick snabbare att alltid ha en kanna kallt vatten i kylen, men efter ett tag började det synas på min vattenförbrukning också, vilket är så najs! Drar minimalt med vatten att göra så, plus så najs med iskallt vatten!

Intressant Tant

Ha gärna en regntunna också, det är perfekt för att skölja av altanen, vattna blommor och så vidare. :) I övrigt bör man välja diskmaskin och tvättmaskin efter vilka som har bäst (lägst) förbrukning av vatten och el. Titta på t.ex. https://test-diskmaskin.se/ och https://tvattmaskin-test.se/ för att se vilka som är de bästa. Mvh.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress