Vi fortsätter att skörda björnbär i mängder och i veckan testade jag att göra en björnbärspaj utan raffinerat vitt socker. Den blev väldigt god tycker jag och absolut ett recept jag kommer att göra igen. Jag hittade ett amerikansk recept som jag ändrade lite i så jag har höftat lite med ingredienserna och det går att byta ut all agavesirap mot honung.
 
 
Du behöver:

Fyllning
•    6 dl björnbär
•    1 matsked chiafrön
•    1 matsked agavesirap
•    ½ tesked vanilljpulver

Botten
•    120 g mandelmjöl
•    ½ dl agavesirap
•    ½ dl havregryn
•    1 tesked bakpulver
•    ½ tesked kanel
•    ½ tesked salt
•    1/2 dl honung
•    Kokosolja eller smör till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en form med kokosolja (eller smör). Mixa fyra deciliter av björnbären tillsammans med chiafrön och låt stå cirka tio minuter. Blanda resterande björnbär med agavesirap och ställ åt sidan. Blanda alla ingredienser till botten och nyp ihop till en smulig deg. Tryck ut hälften av degen i formen. Ställ in i ugnen i cirka 8-10 minuter. Ta ut ur ugnen och häll på fyllningen. Lägg på de resterande björnbären och strö över resten av degen. Baka i ugnen i cirka 25 minuter, se upp så att inte ytan blir bränd. Låt svalna, ät och njut.

 
 
Alltså dessa fantastiska björnbär. Nu har jag även börjat frysa in bär och ser fram emot att kunna äta länge.
 
 
Den fina formen ni ser här ovan fyndade jag på loppis nyligen. Den är i två delar så det går att lyftabort kanten. Nu letar jag bara efter en liknande som är rektangulär till formen.
 
 
Samtliga fat och skedar på bilderna är även de loppisfynd. Jag älskar att spana efter vackert porslin på second hand och det finns så fina fynd att göra för en billig peng.
 
 
Visst är det härligt med goda bakverk som inte är fyllda med konstigheter? Visserligen är både honung och agavesirap söta men framför allt honung innehåller även en hel del nyttigheter vilket inte vanligt socker gör.
 
 
Angelica Wåhlin

Men gud, så gott! Tack för recept :)

Svar: Det var så lite så :)
Erika Kvarnlöf

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress