5 januari 2019

Titanic - the exhibition

I dag var det äntligen dags att åka till Göteborg och besöka Titanic - the exhibition. Mina barn har ju utvecklat ett stort intresse för detta sjunkna skepp, framförallt fyraåringen. Vi har läst allt vi har kommit över i ämnet, sett diverse dokumentärer och pratat dagligen om brist på livbåtar, kapten Smith och diverse systerfartyg. Så när vi såg reklam för just den här utställningen för några månader sedan insåg vi att vi verkligen måste gå. Jag älskar såklart också det faktum att barnen visar intresse förhistoria och tycker att det är roligt att göra sådana här saker tillsammans.
 
 
Jag har själv alltid varit intresserad av historia och Titanic är ju ett stycke historia som knappast gått någon förbi. Jag blev dessutom som 18-åring helt tagen av James Camerons film Titanic. Jag såg den inte mindre än TRE gånger på bio... Jag vet självklart att kärlekshistorien om Jack och Rose är uppdiktad men det jag inte visste, och som jag fick lära mig idag, är att det fanns två personer ombord som inspirerade James Cameron till dessa två huvudpersoner och att smycket som är med i filmen faktiskt har en verklighetsförankrad historia. Just det smycket fick vi även se i utställningen. Så spännande!
 
(null)
 
Det var inte tillåtet att fotografera inne i själva utställningen men jag kan säga att den var helt fantastisk och hade ett SÅ bra upplägg. Du går runt i olika miljöer och tittar på både bilder och föremål samtidigt som du har hörlurar på dig och lyssnar på en digital guide. Det går att vara sammankopplad tillsammans med någon eller gå själv. På så sätt hör du och ditt sällskap samma sak hela tiden. Jag och storebror gick tillsammans och maken med lillebror men vår uppspelning startade samtidigt så vi gick ändå tillsammans och hörde samma saker hela tiden.
 
 
Upplägget att hela tiden gå genom utställningen, som var numrerad, och få information om vad du såg var oerhört bra. Tidigare när jag har haft med mig barnen på museum har de mer eller mindre sprungit igenom utställningarna och jag har själv då inte hunnit ta till mig något. Men här gick det liksom inte att skynda på utan allt tog cirka en och en halv timme. Som besökare slussas du in med någon minuts mellanrum så det blir heller aldrig någon trängsel runt montrar och annat vilket är jättebra.
 
(null)
 
Jag var lite orolig att barnen skulle tröttna men de gick som två ljus, helt storögda och lyssnade. De var dessutom helt uppslukade och pratade knappt vilket är VÄLDIGT ovanligt för att vara mina barn. Nu är de ju väldigt intresserade av ämnet och insatta. De vet att många omkom, vilket så klart kan vara otäckt om du som barn inte är förberedd, och de känner till de flesta av personerna som omnämns. Men jag tycker helt klart att det är en utställning som fungerar för barn långt ner i åldrarna. Inte minst var det spännande att få känna på hur kallt ett isberg är. Barn går dessutom in gratis tillsammans med en vuxen.
 
(null)
 
Jag kan varmt rekommendera utställningen som finns att beskåda i Göteborg till och med den 31 mars. Vi tog tåget ner och hem och bara det var ett spännande äventyr för barnen. Att vi dessutom gick tillsammans med goda vänner som vi sedan åt lunch med var ett extra plus och helt i linje med vår önskan om att uppleva fler roliga saker tillsammans.
EVELINA

Vad kul med en sådan utställning! Som du skriver är historien om Titanic något som ingen knappast har missat och jag minns själv hypen kring filmen när den kom, har inte känt av samma hype kring någon film som det var kring den, och den går lika bra att se än i dag :)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress