En av de varmaste dagarna i maj plockade jag upp en flaska flädersaft ur frysen från en sats jag gjorde förra året. Det visade sig att den hade hållt sig perfekt i frysen och den var supergod och svalkande i värmen. Jag gjorde den helt utan vanligt vitt socker och använde istället honung som sötning.
 
 
Jag är lite osäker på vilket recept jag använde men jag tror att det är det här som kommer från Maya Nestorov.

Du behöver:

40 – 50 st fläderblomskronor
2 ekologiska citroner
3 dl honung
1 cm Ingefära
1,5 lite vatten

Gör så här:

Lägg fläderblommorna i en stor kastrull eller större spann. Skiva citronerna och riv ingefäran för att sedan lägga allt över blommorna. Därefter häller du på honungen och sist 1,5 lite kokande vatten. Blanda runt lite och låt stå en stund för att svalan. Ställ sedan kastrullen kyligt runt 10 grader eller mindre. Låt saften stå och dra i cirka 1-2 dagar. Sila sedan saften och häll upp på flaska.


 
Jag frös in saften i mina glasflaskor som jag har sparat, dem jag allt som oftast använder till kalas ni vet.
 
 
Den fina glaskannan har jag fyndad på loppis för några kronor och den passar finfint till saft och andra goda drycker.
 
Snart blommar flädern och det är dags att göra saft igen. Vi klippte dock ner vår fläder ganska ordentligt förra året så vi får se hur många blommor vi får i år. Men annars får jag plocka någon annan stans.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress