I dag gick Läkemedelsverket ut med information om att de förbjuder Depend Cosmetic AB att sälja och leverera sitt nagellack Depend gellack. Detta då det har kommit in många anmälningar om att lacket har orsakat allergiska reaktioner och är direkt skadligt för människor. Lacket innehåller ohärdade akrylater vilket inte är särskilt trevligt men jag är dock inte särskilt förvånad över innehållet. Jag tycker faktiskt att det är riktigt bra att Läkemedelsverket nu sätter hårt mot hårt och förbjuder detta lack då det kan få fler att bli medvetna om de otrevligheter som faktiskt finns i vanliga nagellack och även andra skönhetsprodukter. Själv har jag ju helt gått över till naturligare och snällare lack. Det är ju faktiskt helt galet att måla naglarna med något som ska sorteras som farligt avfall på återvinningsstationen.
 
Men visst är det fint med målade naglar och det finns ju faktiskt riktigt bra alternativ som är fria från de läskigaste ämnena eller helt fria från kemikalier över huvud taget. Här kan ni läsa om några av de lack jag har testat och som jag använder mig av.
 
Vattenbaserade lack
Dessa är helt fria från läskigheter och kan användas även av barn. Man behöver ingen nagellacksborttagning utan kan skrapa av lacket när man vill få bort det. Dock är hållbarheten inte så bra men man kan å andra sidan bättra på efter hand om man vill ha det längre än för en kväll.
 
Detta lack har jag precis fått hem och bara hunnit testa lite snabbt. Men det finns i många olika nyanser och till och med  barnen kan använda det om de vill då det är fritt från läskigheter.
 
Ett vattenbaserat lack som också finns i många olika fäger. Sämre hållbarhet men man kan bättra på efter hand.
 
Ett ganska dyrt lack som dock är helt giftfritt och som till och med ska vara vårdande för nageln. Finns i många olika fäger.
 
Lack utan de värsta läskiga kemikalierna
Dessa är fria från de värsta och läskigaste kemikalierna men är inte helt giftfria. De har dock bättre hållbarhet och kan ses som ett bra alternativ till andra lack.
 
En riktig favorit som finns i många härliga nyanser. Hyfsad hållbarhet.
 
Ännu en av mina favoriter som finns i galet många färger och nyanser. Också hyfsad hållbarhet.
 
Det här är ett mycket prsivärt lack som också finns i många fäger.
 
Också en favorit som är mycket prisvärt och fritt från formaldehyd, ftalater, toluen och kamfer.
 
 
Jess

Mavala och Deborah Lippman är två andra märken som är fria från the big 5, precis som Zoya. Lippman gör sjukt snygga lack även om de kostar en del, Mavala däremot är ju betydligt mer prisvärt och lättillgängligt på kicks och liknande :)

Svar: Åh. Deborah Lippman måste jag kolla in. Och att Mavala är 5free hade jag faktiskt missat. Tack för tipsen!
Kikan

Sara

Är de 3 översta lacken bäst i giftsynpunkt än de andra?

Svar: Ja, vattenbaserade lack är alltid bäst ut giftsynpunkt.
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress