Nyttiga kanelbullar på kanelbullens dag

Recept / Permalink / 0
I dag är det kanelbullens dag och vad passar då bättre än att tipsa om ett recept på lite nyttigare men ack så goda kanelbullar.
 
Jag bakade dessa för första gången i januari och vad jag skrev i samband med det hittar ni i inlägget Lite nyttigare bullar med kanelkräm.
 
 

Cirka 10-12 bullar

Du behöver

Till degen:

50 gram kokosolja
2 dl kokosmjölk (det vita lagret)
2 ägg
2,5 tsk bakpulver
2 krm salt
2 dl mandelmjöl
2 dl bovetemjöl + extra för utkavling
1 dl lönnsirap
1 tsk vaniljpulver 
1,5 tsk mald kardemumma
nypa salt

Till kanelkrämen:
80 gram färska dadlar utan kärnor + hett vatten
0,4 dl vatten
50 gram  ekologisk kokosolja
1,75 msk mald äkta kanel

Gör så här
Börja med att värma kokosoljan i en kastrull på svag värme tillsammans med lönnsirap och kokosmjölk till en jämn smet. Blanda alla andra ingredienser och blanda sedan ihop med smeten. Blanda väl och låt stå i 15 min för att svälla och binda samman. Gör kanelkrämen under tiden. Sätt ugnen på 180 grader. 

Hacka dadlarna i småbitar, lägg i en skål och häll hett vatten över. Låt stå i cirka tio minuter innan du häller av vätskan och lägger i resterande ingredienser. Mixa med stavmixer väl till en slät smet.

Patta/kavla sedan ut bröddegen med hjälp av bovetemjöl som hjälp för att inte kladda. Ha lite tålamod, bred sedan ut kanelkrämen på hela degytan och vik dubbelt. Skär sedan i avlånga längder på ca 1 cm i bredd och ringla/rulla till bullar. Lägg på en pappersklädd plåt eller i formar och baka ca 15-20 minuter i ugnen.

Till top