Det är inte bara vi människor som lider i värmen och behöver extra vätska den här sommaren utan även våra viktiga pollinerare i form av bin och humlor. Dessa insekter behöver tillgång till grunda vatten för att inte drunkna och problemet när det är väldigt torrt är att vattenpölar och andra platser där de ofta dricker och svalkar sig torkar ut.
 
 
Du kan dock enklet hjälpa dem genom att göra en bivattnare. Detta kan dessutom bli en fin detalj i trädgården och fyller således flera funktioner.
 
 
Du behöver ett grunt fat, några lite ruggliga stenar och pinnar. Stenarna får inte vara så hala för då riskerar insekterna att halka ner i vattnet. Rent instinktivt undviker de även vattenspeglar så det behövs några grenar och annat som de kan sitta på.
 
 
Sedan häller du på lite vatten och placerar ut bivattnaren i din trädgård eller på din balkong. Så här blev vår som vi ställde precis intill vår lavendel där det har varit fullt av humlor, bin och fjärilar hela sommaren.
 
 
Så nu hoppas jag att de hinner ta sig en slurk mellan varven, de små arbetarna.
 
 
Läs mer om humlor i inlägget Semesterkoma, lavendel och humlor och hur du sparar på vatten i värmen under rubriken Så sparar du vatten - livsviktigt!
 
iseedee

Vad fint! Det har jag inte alls tänkt på!

Svar: Visst är det fint, och bra för de små pollinerarna. :)
Erika Kvarnlöf

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress